torstaina, heinäkuuta 31, 2008

Lofoofit saavutettu

Eilen aamulla lähdimme Lödingenistä ja ajelimme Svolværiin, jossa vietimme kaupunki päivää satamassa. Matka jatkui mutkateitä rauhalliseen tahtiin Leknesiin. Ensimmäiset poliisit tutkaamassa ja lampaat tiellä on tavattu. Leknesissä poikkesin Pieskeille kylään, jossa pääsin talon purku/rakennus talkoisiin. Oli erittäin mukavaa tavata vanhoja tuttuja täällä. Yön vietin heidän vieraanaan. Annukka ja Petteri tuli Hamnøihin, josta vuokrasivat rorbon, kalastajamajan kahdeksi yöksi. Eli ensi yökin ollaan tässä, kuvakin on majalta. Aamulla ajoin minäkin tänne ja koko porukalla kävimme Åssa aamupalalla. Å on siis eteläisin paikka, johon Lofooteilla pääsee virallista tietä. Viime yönä ja tänä aamuna oli reissun ensimmäiset sateet. Nyt päivällä taasen paistaa aurinko ja on sopivan lämmintä. Nilla oli tehnyt hienon esittelyvideon Lofooteista, josta pistän linkin tännekin. http://www.finsk.net/video/index.htm

Vähitellen aletaan päästä lomatunnelmiin. :)
___________
Terv.
Petri

keskiviikkona, heinäkuuta 30, 2008

Lähestymme Lofootteja

Lähdimme aamulla Björklidesistä Narvikia kohti. Narvikissa parit "piruetit" ja turisti infossa käytiin kyselemässä lauttoja Lofooteille ja valassafareita. Annoimme itsemme ymmärtää, että ehdimme Skutvikistä Svaelväriin menevälle lautalle. Mutkatiellä matka ei kuitenkaan edistynyt aivan yhtä nopeaan kuin suunniteltiin ja matkalla oli vielä yksi 20minuutin lauttamatka Boknesiin, joten suunnitelmaa täytyi korjata. Boknesista nousimmekin heti seuraavaan lauttaan Lödingeniin. Johon nyt jäimme yöksi.

Säät ovat suosineet ja lämmintä on riittänyt. Tänään lämpötila parhaimmilaan oli 25, pilvetön taivas koko päivä. Narvikia ennen kävimme katsomassa "kuuluisaa" saksalaisen sotalaivan puolisasta, joka törröttää Ofotfjordenissa.
___________
Terv.
Petri

maanantaina, heinäkuuta 28, 2008

Kävelyhommissa Abiskossa

Nousimme Nuoljalle hissillä ja kun viimeistä huippua ei löydetty, niin samoilimme takaisin alas ruotsalaisen vuoripuron vartta pitkin. Lumisotaa pääsimme leikkimään ja viileässä vuorivedessä varpaita lioteltiin. Vuoren alapuolella tultiin komean, kauniin, upean, vauhdikkaan ja märän Abiskojokkan vartta. Suurta ihmetystä herätti myös ruotsalaisen vuorikasvillisuuden runsaus. Tupakkataukoja on ollut liikaa. Nyt vielä käydään kaupassa ja syödään. Huomenna ollaan taas liikekannalla.
___________
Terv.
Petri

sunnuntaina, heinäkuuta 27, 2008

2. Siirtymä päivä Narvikin suuntaan

Tänään ajettiin Övertorneo-Pajala-Kiiruna-Abisko reitti. Ensimmäiset porot havaittu. Ja Kiirunan jälkeen maisematkin vaihtuneet jyrkkemmiksi. Minulle tämä vuoristomaisema taitaa olla meistä ihmeellisintä. Kiirunassa tankattiin mopot ja ruokakassit ja tuntui, että ajoin painavimmalla mopolla pitkään aikaan. Kirunassa Matkaa kertyi kaiken kaikkiaan 369. Kommunikaatio pyörien välillä kehittyy, tööttöä opittu jo käyttämään.

Kaikilla meillä oli hieman väsy tänään. Olisiko uni ollut kotoista heikompaa vai muuten vain "taisteluväsyä" pukkaa ajamisen päälle. Leiriytymimispaikka kahdelle seuraavalle yölle löytyi Abiskosta 10 km länteen, Björklidenistä. Huominen ollaan ihan vain paikallaan lepäillen, tai ainakin paikkakunnalla. Suunnitelmissa on kiivetä tuohon lähi "mäkinyppylälle" hissillä ja tulla kävellen alas tai sitten joku pikku reippailu on tiedossa. Muutoinkin turisteja on paljon, joten luulisi tältä seudulta näkemistä löytyvän vähintään yhdelle paikallaan olo päivälle.
___________
Terv.
Petri

Tästä lähdemme, suuntana Lofootit

Lähdimme liikkeelle tänään aamulla Kontilahden ex-essolta eli nyk. St-1:ltä. Heti alkuunsa pikku ongelmaa ilmeni. Navigaattori eli zumo ei käynnistynytkään enää Kontiolahdelta lähtiessä. Viime viikolla päivitin kartat ja tähän asti uudetkin kartat toimi hyvin, mutta nyt karttojen lataamisessa vaikutti olevan ongelmaa. Valtimolla jo kyselin Kajaanista garmin huoltoa, muttei sellaista tietenkään ole etenkään heinäkuisena lauantaina. Mutta kuinkas ollakaan, kahvitauon jälkeen laite oli käynnissä ja toimi kuin ei mitään. Toivotaan että se kestää kunnossa koko reissun.

Juuan kohdalla Annukalta irtosi visiirin ruuvit ja pakollinen huoltotauko tuli pidettyä Sotinpuron keikoilta tutulla abc:llä.

Kontiolahti-Sotkamon-Oulu-Haaparanta-Ylitornio reitti tultiin ja matka taittui hyvin. 624 tuli kilometrejä. Päivän tavoite eli siirtyminen napapiirille on saavutettu. Eka yöpyminen on Kattilakoskella Torniojoen varrella teltassa ravintolan siistiksi leikatulla nurmikolla. :) Huomenna suunitteilla olisi Abiskoon siirtyminen.

Olemme kivenheiton päässä Suomesta, joten tämän päivän kuvatkin latasin nettiin. Jatkossa kuvien päivittäminen voikin kestää kaunemmin. Osoite kuville on: http://petrith.pp.fi/images/Lofoten08
___________
Terv.
Petri

torstaina, heinäkuuta 24, 2008

Vesikulkine tämäkin

Eilen oli hyvä päivä soutaa. Karelia soudussa soutelimme Prikaatin väen kanssa Lieksasta Vuonislahden ja Kelvän saaren kautta Haapalahteen Pielisen laineiden liplatellessa. :) Alun selkävesillä tuuli hieman, mutta häiritsevintä oli kuitenkin aallokko, joka oli korkeudeltaan ehkäpä metrin. Airo ei tahtonut aina nousta aallon yli tai muuten vain pärskäytti saavillisen verran vettä syliin, selkään tai parhaimmilaan vain naapurin selkään. Toisille tuli hieman vilu ja toisille hieman enemmän, joka tosin iltapäivällä alkoi kaikota. Iltapäivällä havaitsimme taivaalla myös omituisen valoilmiön. Eli aurinkokin näyttäytyi. Järjestelyt oli hyvät ja meidän oma huolto myös toimi erinomaisesti, joka tietty kovin suuri yllätys ollutkaan. Hyvin positiivinen maku tapahtumasta jäi ja voisin suositella muillekin työhyvinvointi toiminnaksi retkisoutamista.

Norjan reissun valmistelut on loppusuoralla ja pakkaaminen alkanut. Minulla ei ole ongelmia saada tarpeeksi varustetta mukaan, kun laukkuja tilaa on kohtuullisesti. Annukalla ja Petterillä on kahden henkilön tarvikkeet, joten siellä voi olla tiukempaa pakkausta. Tarvikeet todennäköisesti tasataan alkumatkassa lauantaina ettei toisesta pyörästä tule 600kg ja toisesta 400. Koetin vaivihkaa vilauttaa ajatuksta Alta-Kautokeino vanhan postitien ajamisesta, muttei ehdotus varsin suurta suosiota nostanut. Voihan se ollakin aika haastava reitti noin täyteen pakatuilla mopoilla ja kaksi päällä. Lähtöön aikaa 1,5 vuorokautta.
___________
Petri

sunnuntaina, heinäkuuta 20, 2008

Kuha keliä odotellessa


Perjantaina käytiin Juha kanssa Höytiästä haraamassa uistimilla. Tuloksena kuhia hyvin juotettuna aika monta. Juotettuna, koska ne sattui olemaan sen verran pieniä ettei niit havainnut vavasta ja kun kalaa vetää muutaman kymmenen minuuttia noin 4km/h vauhtia, niin siinnä alkaa olla painonsa verran vettä sisällä. Kaikki niistä lähti kuitenkin uimaan. Veneeseen ja kai paistinpannulle päätyi kokonaista yksi hauki. Tapahtumia järvellä oli kuitenkin hyvin, joten kivaa se oli ja toinen jos kolmastkin kerta vielä on tulossa.

Norjaan lähtö lähestyy. Suunnitteilla on lähteä ensi pperjantaina tai lauantaina ajelemaan. Suunnitelma ei ole kovin tarkka. Aikaa noin kaksi viikkoa ja ensiksi kohti Narvikia ja siellä sitten mietitään mitä tehdään. Mulla tavoitteena on lähinnä päästä valassafarille ja ostaa lampaan karva bemariin takapuolen pehmikkeeksi. Ja jos tilanne alkaan näyttämään pahalta niin näistäkin olen hieman valmis tinkimään. Tärkeintä kuitenkin on, että pääsee arjesta irti ja elämään taivas kattona hetken. Viimeiset huollot mopoon tulossa ensi viikolla ja kaikki alkaa olla valmista.

:petri